18.10.06

Βιογραφικό : Henri Cartier Bresson

O Henri Cartier Bresson που μετέβη σε "λανθάνουσα μορφή" στις 3 Αυγούστου 2004 κατάφερε να κλειστεί μέσα σε τόσα κάδρα ώστε να μην μείνει ποτέ στο πίσω μέρος ενός λευκώματος. Δεν ήταν μυστηριώδης ούτε αφαιρετικός.

Κι αν οι φωτογράφοι περνούν από διάφορες "δοκιμαστικές" περιόδους κάνοντάς τους έτσι πολύπλευρους, το ύφος του Bresson είναι σχεδόν σταθερό, προσεγμένο και λεπτομερές, άριστο γεωμετρικά, έτσι ώστε σε ένα σύνολο χιλιάδων εικόνων να μπορεί ο αναγνώστης να τον διακρίνει. Δημιουργείται τσι πια, η μπρεσσονική φωτογραφία, όπου όλα γίνονται τη στιγμή της λήψης, την γνωστή αποφασιστική στιγμή.

Ποτέ δεν έβαζε τις φωτογραφίες του αλλού πέρα από τα βιβλία, προτιμώντας τη συντροφιά από εικόνες των Kertesz, Brassai, Doisneau, Inge Morath. Αυστηρός και επιλεκτικός αποτελεί πλέον βασική γνώση για ένα φωτογράφο. Ο κόσμος του είναι κατανοητός και προσιτός και αυτό τον κάνει ευρέως αποδεκτό.

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον άλλο όπως αυτόν. Κι άραγε ακόμη κι όταν έπαψε να παγώνει το χρόνο αλλά έλεγε "Αυτό είναι μια ωραία εικόνα" τί να εννοούσε; Μέσα στις σκέψεις του δούλευε και για τον πιθανό αναγνώστη του; Τόσο αψεγάδιαστος για να περάσει απαρατήρητος-ασχολίαστος...Ο ίδιος είχε πει:


"Ο χρόνος είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε."


"Να μένεις πιστός στον εαυτό σου."

"Να ζεις στην αναρχία είναι ένα είδος ηθικής.", σε ερώτηση περί αντικειμενικότητας


Κατερίνα Τζόβα






Δεν υπάρχουν σχόλια:

to be continued...

Περιμένουμε δικά σας σχόλια και φωτογραφίες...