18.10.06

Βιογραφικό : Helmut Newton

Γεννήθηκε το 1920 στο Βερολίνο κάτω από τον αστερισμό του Σκορπιού. Τα μαθητικά του χρόνια του αυστραλιανής υπηκοότητας Newton σε γερμανικό σχολείο σταμάτησαν, όταν οι νόμοι της Νυρεμβέργης υποχρέωσαν τον διαχωρισμό των Εβραίων από τους Αρείους μαθητές. Ο πατέρας του ένας επιτυχημένος βιομήχανος κουμπιών τον στέλνει στο Αμερικανικό σχολείο του Βερολίνου το οποίο όμως τον διώχνει σαν ένα απίστευτα τεμπέλη μαθητή που τα μόνα πράγματα που τον ενδιαφέρουν είναι το κολύμπι, τα κορίτσια και φυσικά η φωτογραφία.
Σε ηλικία 16 χρόνων και για 2 χρόνια μαθητεύει πλάι στη διάσημη Γερμανίδα φωτογράφο Yva ( Else Simon) η οποία αργότερα θα βρει τον θάνατο στα κρεματόρια του Auschwitz.

Tον Δεκέμβρη του 1938 εγκαταλείπει το Βερολίνο και εγκαθίσταται στη Σιγκαπούρη. Εκεί πιάνει δουλειά στην εφημερίδα Singapore Straits Times σαν φωτορεπόρτερ. Απολύεται όμως μόλις δύο εβδομάδες αργότερα μιας και ο εκδότης δεν μένει ικανοποιημένος από τη δουλειά του.
Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος τον βρίσκει στην Αυστραλία όπου για 5 χρόνια υπηρετεί στον στρατό σαν οδηγός φορτηγών Όταν απολύθηκε από τον στρατό ανοίγει ένα μικρό φωτογραφικό studio στη Μελβούρνη.
Το 1948 παντρεύεται την ηθοποιό June Brunell η οποία πολύ αργότερα θα ασχοληθεί με την φωτογραφία χρησιμοποιώντας το όνομα Alice Spring. Η δουλειά της οποίας θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το έργο του.

Η δεκαετία του 60 τον βρίσκει στο Παρίσι όπου ζει και εργάζεται . Από τον Μάιο του 1961 και για 25 χρόνια ο Newton θα είναι μόνιμος συνεργάτης της γαλλικής Vogue όπου και πραγματοποιήσει την σημαντικότερη δουλεία του στο χώρο της μόδας. Στην ίδια αυτή περίοδο θα εργασθεί για την γαλλική γερμανική και αμερικανική Vogue καθώς και για τα περιοδικά Linea Italiana, Queen,Nova , Jardin des Modes, Marie Claire και Elle.

Από το 1981 και μετά θα ζει και θα εργάζεται μεταξύ Μόντε Κάρλο και Λος Άντζελες Τον Ιανουάριο του 2004 και σε ηλικία 84 χρονών θα σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα

Αντώνης Κατρακαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

to be continued...

Περιμένουμε δικά σας σχόλια και φωτογραφίες...