27.10.06

Συνέντευξη κ.Γ.ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (Τακτικός Καθηγητής)

  • Σ’ αυτά τα 20 χρόνια επιτελέσατε προϊστάμενος . Ποια χρονιά επιτελέσατε προϊστάμενος ;Τι κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;
    Υπήρξα προϊστάμενος και μάλιστα διπλή θητεία ,δηλαδή τη χρονολογία 1991-1996. Καταστροφικό γεγονός για το τμήμα ήταν ο σεισμός του 1999.Το ισόγειο τμήμα ήταν χτισμένο με προδιαγραφές του 1960,ενώ το επάνω τμήμα ήταν υπό κατασκευή .Το ισόγειο δεν άντεξε το σεισμό , αλλά το τμήμα που χτιζόταν δεν παρουσίασε βλάβες .Το εργαστήριο της έγχρωμης φωτογραφίας στεγαζόταν στο ισόγειο της σχολής , το μηχάνημα όμως λόγω βάρους δεν μπορούσαμε να το μετακινήσουμε . Καταστράφηκε ,όμως από αμέλεια των εργατών, οι οποίοι στη διάρκεια ανακατασκευής του τμήματος δεν πρόσεξαν και τμήματα μπετόν που έπεσαν επάνω του το κατέστρεψαν . Δεν ανανεώθηκε το μηχάνημα , διότι οικονομικά ήταν ασύμφορο και αντ΄αυτού δόθηκε βάση στην ψηφιακή επεξεργασία. Βέβαια σαν εκπαιδευτικός ήμουν υπέρ στο να αγοραστεί ένα μηχάνημα και να κατασκευαστεί εκ νέου ένα εργαστήριο έγχρωμης φωτογραφίας.
  • Ποιά πιστεύετε ότι ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα ,θετικά ή αρνητικά, σε αυτά τα 20 χρόνια; Έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε μέχρι σήμερα;
    Σημαντικό γεγονός σε αυτά τα 20 χρόνια ήταν η βιβλιοθήκη που έγινε ύστερα από πρόταση μου . Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δανείζονται βιβλία , πράγμα το οποίο καταργήθηκε όταν άρχισε να λειτουργεί η ενιαία βιβλιοθήκη του Τ.Ε.Ι.. Έχουν αλλάξει 3 προγράμματα σπουδών .Το πρώτο πρόγραμμα σπουδών ήταν με την ίδρυση του τμήματος φωτογραφίας, το οποίο περιελάμβανε βασικά μαθήματα. Το δεύτερο πρόγραμμα στο οποίο προστίθεται το μάθημα της ψηφιακής φωτογραφίας ,και το τρίτο πρόγραμμα που περιλάμβανε τα πολυμέσα. Οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών γίνονταν σύμφωνα με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι αποτελέσαμε το πρώτο τμήμα στη σχολή που είχε ψηφιακά εργαστήρια. Οι πρώτοι υπολογιστές ήταν LC3 και ένα cd player, οι οποίοι βέβαια έχουν κρατηθεί γιατί αποτελούν συλλεκτικά κομμάτια και με την νέα επιχορήγηση θα αγοραστούν καινούριες κάμερες . Έπειτα από μελέτη μου, έγινε ανύψωση του δεύτερου και τρίτου ορόφου και για να μπορούν οι φοιτητές να εξυπηρετούνται είχα προτείνει να μας παραχωρηθούν και ο δεύτερος όροφος και ο τρίτος. Ο μεν τρίτος όροφος θα χρησιμοποιούταν ως εκθεσιακός χώρος και ο δε δεύτερος όροφος για τα θεωρητικά αλλά και τα εργαστηριακά μαθήματα. Αυτή η πρόταση όμως απορρίφθηκε και αντι αυτου μας παραχωρήθηκαν κάποιες αίθουσες στον δεύτερο και οι υπάρχουσες του ισογείου.
    Ένα ακόμη σημαντικό γεγονός που θα ήθελα να αναφέρω έχει σχέση με τους φοιτητές, τους πρώτους τελειόφοιτους. Οι πρώτοι φοιτητές τη διάρκεια που πραγματοποιούσαν την πρακτική τους άσκηση απορροφούνταν αμέσως από επιχειρήσεις, οι οποίες τους παρείχαν και καλές αποδοχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουν ως προτεραιότητα τη δουλειά και όχι το Τ.Ε.Ι .
    Ένα νέο πρόγραμμα σπουδών σχεδιάζεται, το οποίο θα βασίζεται περισσότερο στο νέο τίτλο του τμήματος φωτογραφίας, τμήμα φωτογραφίας και οπτικοαουστικών τεχνών. Πιο συγκεκριμένα θα δοθεί βάση στην εικόνα και όχι στην φωτογραφία. Πάντα όμως θα δίνεται βάση στο εικαστικό μέρος της εικόνας .
    Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι είχαμε μια συνεργασία με ένα Πανεπιστήμιο , το «WESTMINISTER», για μεταπτυχιακές σπουδές, κάτοχοι των οποίων είναι ο κ. Μαχιάς ,η κα. Βαξεβανέρη, η κα. Πολυχρονιάδου.
    Με το πρώτο κοινοτικό πλαίσιο που εγκρίθηκε για την σχολή καταφέραμε να ανανεώσουμε τους υπολογιστές των εργαστηρίων. Με το δεύτερο κοινοτικό πλαίσιο έχουμε παραγγείλει 16 καινούριους εκτυπωτές ,ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας τρίτος σκοτεινός θάλαμος και να αντικατασταθούν οι παλαιότεροι εκτυπωτές .
  • Ποιο νομίζετε ότι μπορεί να είναι το μέλλον του τμήματος ;
    Αυτό που είναι καλό για το μέλλον του τμήματος είναι ότι έχουν ενταχθεί στο δυναμικό του τμήματος, απόφοιτοι του τμήματος οι οποίοι είναι καλοί επαγγελματίες και με καλλιτεχνικό έργο φέρνοντας στο τμήμα νέες ιδέες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

to be continued...

Περιμένουμε δικά σας σχόλια και φωτογραφίες...