26.10.06

Ιστορία της Ομορφιάς

Μην σας παραπλανεί ο τίτλος του, δε πρόκειται για ένα στείρο ιστορικό βιβλίο αλλά για το σύνολο των αισθητικών απόψεων και τάσεων για την ομορφιά που επικράτησαν από την εποχή του Πυθαγόρα ως σήμερα. Την ομορφιά όπως αυτή κατανοήθηκε από τους ανθρώπους για τη φύση, τα λουλούδια, το ανθρώπινο σώμα, τα άστρα, τις μαθηματικές σχέσεις, τους πολύτιμους λίθους, το θεό και τον διάβολο.
Σκοπός του βιβλίου αυτού δεν είναι σε κάθε εποχή να προβάλει το γενικό πρότυπο της ομορφιάς γιατί ο αναγνώστης καθώς διαβάζει αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψει ότι ακόμα και στην ίδια την ιστορική περίοδο υπήρχαν αλληλοσυγκρατόμενες απόψεις για το ωραίο. Αλλά να δώσει το έναυσμα για μια γενική θεώρηση του ωραίου και μέσα από αυτή την εύρεση τω χαρακτηριστικών που συνοδεύουν ένα αισθητικό πρότυπο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους σπουδαστές της φωτογραφίας αποτελούν τα τέσσερα τελευταία κεφάλαια από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και μετά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτά τα κεφάλαια βαραίνουν σε σημαντικότητα από τα υπόλοιπα με ιδιαίτερο βάρος στο τελευταίο κεφάλαιο όπου αναλύεται η ομορφιά των ΜΜΕ.
Το βιβλίο αυτό συνοδεύεται από εκατοντάδες εικόνες αριστουργημάτων από τους αιώνες και πλούσια παραρτήματα από κομμάτια κειμένων φιλόσοφων και καλλιτεχνών.

Κοντολάτου Δώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

to be continued...

Περιμένουμε δικά σας σχόλια και φωτογραφίες...